Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Nowe limity na wwóz do EAUG warzyw, owoców i kwiatów

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Katy Chouneiko | 2017-07-07 11:44:40
produkty wysokiego ryzyka fitosanitarnego


Od 1 lipca 2017 r. weszły w życie jednolite fitosanitarne normy w stosunku do produktów kwarantannowych przemieszczanych po terytorium w EAUG.

Zgodnie z wymaganiami zatwierdzonymi decyzją nr 157 Rady Euroazjatyckiej Komisji Gospodarczej (EKG) z dnia 30 listopada 2016 r. (https://docs.eaeunion.org/docs/ru-ru/01413197/cncd_06032017_157), od lipca dopuszcza się wwóz na terytorium EAUG produktów wysokiego ryzyka fitosanitarnego bez sprowadzania certyfikatu fitosanitarnego o łącznej wadze nie przekraczającej 5 kg, a także kwiatów o łącznej ilości nie przekraczającej trzech bukietów.

Do produkcji z wysokim ryzykiem fitosanitarnym należą: warzywa, owoce, jagody, grzyby, zielenina, orzechy i inne produkty pochodzenia roślinnego. Pełna lista produkcji z wysokim ryzykiem fitosanitarnym, kwalifikującej się pod kwarantannę, jest określona decyzją nr 318 komisji Unii Celnej z dnia 18 czerwca 2010 r. "O zapewnieniu kwarantanny roślin w EAUG” (http://www.tsouz.ru/KTS/KTS17/Pages/R_318.aspx).